Valuta árfolyam

RNB árfolyama
Currency RON 
2018-01-23
EUR 4.6679
 100 HUF 1.5063
USD 3.8116

Támogatók

communitas vizszintes

Jelen honlap a "Gyergyószárhegyi faluturizmus népszerűsítése" című projekt keretében készült.
A projekt Hargita Megye Tanácsának támogatásával,
illetve a Műhely Egyesülettel való együttműködésben valósult meg.

46hargitamegye

Megújult a Hideg-kút forrás

A szárhegyiek, a szomszédos Güdüc település lakói és természetesen vendégeik is élvezhetik annak a megvalósításnak az eredményét, melyet vasárnap, 2011 szeptember 18-án, ünnepi keretek között adtak át a két falu határos hegyoldalában. A szárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesület kezdeményezésére és hozzáállásával ismét kellemes pihenőhellyé alakult a több mint fél évszázada tönkrement Hideg-kúti piknikező hely.

hideg-kut 1 b„Az idősebbektől hallottuk, hogy körülbelül 70 éve itt egy nagy piknikező hely volt, egy teraszszerűséggel, és ünnepnapokon rengetegen jártak ide. Időközben mindez eltűnt. Mi úgy gondoltuk, hogy újra kellene éleszteni ezt a helyet" – osztotta meg a Székelyhon.ro portállal a Hideg-kút felújításának előzményeit Gáll Kinga, a szárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesület képviselője.

Ismertetése szerint a faluturizmusban tevékenykedő háziasszonyok egyesülete igyekezetét a Hargita Megyei Önkormányzat források és fürdőhelyek felújítására kiírt pályázata segítette, aminek keretében 10 200 lejt nyertek el a Hideg-kút forrásának felújítására. A pályázati összeg mellé helyi vállalkozók és magánszemélyek is hozzátették „részüket", az egyes munkafolyamatokra összehívott kalákába sokan bekapcsolódtak. Az eredménynek pedig még többen örülhetnek, hisz nem csak a forrás, de a környékén lévő tisztás is újra egy kellemes hellyé alakult.

hideg-kut 2 bA munkálatok során az addig állóvízzé gyűlt forrásnak lefolyást képeztek ki, a fagyűrűt kőre cserélték, feljavították az ér mellett lévő régi hidat, információs táblákat helyeztek ki, és fakerítést is emeltek a forrás köré. A mellette lévő tisztásra pedig hat darab, egyenként tíz férőhelyes fedett filagóriát állítottak fel, szemeteseket helyeztek, tűzhelyeket képeztek ki.

Hogy az idegenek számára is könnyen elérhetővé váljon a hely, a „torzsások" jelzőtáblákat is helyeztek a Lázár-kastélytól ide vezető ösvényre. „Félelmünk, hogy tönkreteszik, esetleg eltűnnek dolgok, de reméljük, hogy egyre több személy fog ide kijönni, megszeretik a helyet, és úgy is viszonyulnak majd hozzá" – mondja Gáll Kinga, hozzátéve, a területet az egyesület és a szárhegyi önkormányzat fogja felügyelni, karbantartani.

hideg-kut 3 bGábor László, Szárhegy község polgármestere követendő példaként értékelte a létesítményt. „Bízom benne, hogy a tenni akarás másokban is felébred, és kiszabadulunk a passzivitás kényelmes pozitúrájából" – fogalmazott. Arra bátorított mindenkit, hogy a közösség fejlődése érdekében éljenek a felkínált pályázati lehetőségekkel, ugyanakkor a helyi önkormányzat támogatását is felajánlotta.

Az ünnepségen részt vevő Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője elismerését fejezte ki a Torzsások Turisztikai Egyesület eddigi munkája iránt. A Hideg-kút felújításával kapcsolatban pedig a következőképpen fogalmazott: „Íme egy lehetőség egy kis közösség részéről. Jó hozzáállással, munkával, akarattal meg tudja teremteni azt a feltételt, hogy jól érezze magát itthon."

Az átadási ünnepség szentmisével, majd a régi idők hangulatát idéző, jókedvű piknikezéssel folytatódott, amelyen több mint 350 személy vett részt.

A tudósítás a székelyhon.ro portál cikke nyomán készült.

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 01. csütörtök, 16:28