Valuta árfolyam

RNB árfolyama
Currency RON 
2018-02-23
EUR 4.6552
 100 HUF 1.4879
USD 3.7813

Támogatók

communitas vizszintes

Jelen honlap a "Gyergyószárhegyi faluturizmus népszerűsítése" című projekt keretében készült.
A projekt Hargita Megye Tanácsának támogatásával,
illetve a Műhely Egyesülettel való együttműködésben valósult meg.

46hargitamegye

Látnivalók
Hidegkút

hidegkut2Egy különleges kirándulóhely az erdő közepében.

 
Megújult a Hideg-kút forrás

A szárhegyiek, a szomszédos Güdüc település lakói és természetesen vendégeik is élvezhetik annak a megvalósításnak az eredményét, melyet vasárnap, 2011 szeptember 18-án, ünnepi keretek között adtak át a két falu határos hegyoldalában. A szárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesület kezdeményezésére és hozzáállásával ismét kellemes pihenőhellyé alakult a több mint fél évszázada tönkrement Hideg-kúti piknikező hely.

hideg-kut 1 b„Az idősebbektől hallottuk, hogy körülbelül 70 éve itt egy nagy piknikező hely volt, egy teraszszerűséggel, és ünnepnapokon rengetegen jártak ide. Időközben mindez eltűnt. Mi úgy gondoltuk, hogy újra kellene éleszteni ezt a helyet" – osztotta meg a Székelyhon.ro portállal a Hideg-kút felújításának előzményeit Gáll Kinga, a szárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesület képviselője.

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 01. csütörtök, 16:28
Bővebben...
 
Piricske tető

pricsketetoBármely irányból is szemléljük a medencét, nem tekinthetünk végig rajta úgy, hogy bele ne akadjon szemünk ebbe a kopár hegycsúcsba. Az 1545 m magas „őrhegy" a Gyergyói-medence legmagasabb csúcsa, több oldalról is megközelíthető turistaösvényeken, illetve szekérúton is.

A fiatalok körében is közkedvelt túrázó útvonal, bár az időjárás csak május és szeptember között hagy zöld utat e helynek. Ha kitavaszodik, a természet legtökéletesebb egészében mutatja e tájat, kilátás nyílik innen az egész Gyergyói-, illetve tiszta időben még a Csíki-medencére is. Oldalait gazdag legelők borítják, a pásztorok nyájaikkal egész nyárra kiköltöznek, itt sajtot, ordát, túrót készítenek, és örömmel meg is kínálják a piricskei túrázókat. De szeptemberben, mikor lehull az első hó, olyan e hely, mintha Isten megharagudott volna rá, és ködfátyollal zárja el e hótemetőt a külvilágtól. Egészen májusig tart ott a tél, a kilátás ilyenkor a köd miatt olyan, mintha tenger venné körül a csúcsot. Piricske egy zarándokhely is a környékbelieknek, a természet érintetlen varázsával különös hatást gyakorol az ott élőkre. Tetején egy kereszt található, jelezve ezzel azt, hogy egyfajta megtisztulás, ha ide ellátogatunk.

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 07. szerda, 21:48
 
Lázár Kastély

lazarkastelyA Lázár kastély az erdélyi reneszánsz építészet legszebb példája, Szárhegy és Székelyföld egyik büszkesége. Itt nevelkedett, nagybátyjánál Bethlen Gábor, Erdély későbbi fejedelme. A kastély története és létrejötte az egykori Lázár családdal fonódik össze. 1450 és 1532 között szakaszokba épült, majd 1631-ben Lázár István bástyákkal, várfalakkal meg várárokkal bővítette. Ez a pompás reneszánsz udvarház Székelyföld egyik legfontosabb katonai-közigazgatási központja lett. 1658-ban a Gábor diák vezette székely csapat itt győzte le a tatárokat és a moldvaiakat. Az elesett tatárokat a falu alatt egy földkupacba temették bele, ami ma „Tatárdomb" néven ismeretes. 1908-ban emléktáblát helyeztek el a domb mellé, évente egyszer a falu lakói kizarándokolnak e helyre, hogy szentmisével emlékezzenek meg a csatáról.

A várkastély miután többször is leégett Lázár Ferenc helyreállítatta, majd 1842-ben, mikor-is súlyos tűzvész pusztított a kastély végleg romba dőlt. A restaurálási munkálatok napjainkban is folynak, az asszonyok háza épületet még nem sikerült helyreállítani. 1974 óta híres képzőművészeti alkotótáborok, népi mesterek táborának otthona. Napjainkban itt tekinthető meg az alkotótábor munkáinak állandó kiállítása, valamint a népi mesterségek táborban készített gyönyörű szőttesekből, varrottasokból, rézveretekből, festett bútorokból álló gyűjtemény.

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 07. szerda, 21:42
 
Plébánia-templom

templomRómai katolikus Plébánia-templom és erődítmény: Ősi szokás szerint a templom a hegyre épült, mintegy 786 méter magasságban őrködik a falu felett.

Stílusánál fogva a román kor és a késő gótika egyik szép emléke. Eredete 1235 körülre tehető, Hargita-megye hivatalosan bejegyzett műemlékei közé tartozik. Háromszori átépítés során sajnos elvesztette gótikus jellegét, azonban a 2008-as ásatások során felszínre került szentély-falfelület és egy 13. századi kőből faragott keresztelőkút bizonyítják a templom korát. A Lázár család tagjai az altemplomban vannak eltemetve, a falu temetkezési helye is, a templom melletti fenyvesek nyugodt környezetében van.

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 07. szerda, 21:45
 
Ferencrendi kolostor és templom

ferenceskolostorA Szármány- hegy ősidők óta, valószínűleg már a pogány korban is kultikus, istentiszteleti hely volt. A szárhegyi Lázár család egyik őse, Lázár Miklós Rómából hazatérve, álmában történt látomásra hivatkozva 5 kápolnát építtet a Szármány-hegyre erős védőfallal körülvéve.

Lázár István 1642-ben a ferencesekre bízza a kápolnát és P. Kolozsvári Bertalant kéri meg a kolostor megtervezésére.

1749-ben a tűzvész pusztítása után építik a ma is álló kolostortemplomot, mely teljes egészében a barokk stílus jegyeit hordozza. A ferences szellemiség nagy hatással volt a szárhegyiekre.

A faluból 1700-tól 1948-ig 42 ferences került ki. A zárdában fennállása óta 800 ferences barát lakott, és 51 itt van eltemetve a kolostor kertjében, köztük Kájoni János is, a híres Kájoni-kódex alkotója, ki itt volt rendházfőnök. A kolostor temploma egyben búcsújáró hely is, kegytemplom, különösen a Szent Antal tisztelőinek. A templom Nagyboldogasszony tiszteletére van szentelve, búcsúja augusztus 15-én van, mikor gyalogkeresztek érkeznek a környező településekről, hogy közös szentmisével emlékezzenek meg az ünnepről.

A kolostor közvetlen szomszédságában gyermekotthon található, másik oldalán pedig egy gyönyörű szoborpark a művésztábor sokéves szoborterméséből.

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 07. szerda, 21:46
 
Szent Antal kápolna

kapolnaA 15. századi gótikus kápolna egykor gyergyói zarándokhely volt, ma műemlékként van nyilvántartva. 870 méter magasan a Szármány hegy déli oldalán áll. A helynek ma is különös varázsa van, kilátás nyílik innen az egész gyergyói medencére.

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 07. szerda, 21:46
 
Kultúrpalota

kulturpalotaA szecessziós stílusú kultúrpalotát Csiszér Alajos, marosvásárhelyi műépítész tervezte, ki egykor Koós Károly tanítványa volt. Helyi közadományokból épült 1929-ben. Központi részében egy nagy, karzatos, kupolás terem található, mely a falu köz- és magánrendezvényeit szolgálja. A nagyterem színpaddal, öltözőkkel, mellékhelyiségekkel, irodával, jól felszerelt konyhával, illetve kis teremhelyiséggel van ellátva. A kis teremhelyiség a szárhegyi néptánccsoport által a „Cika-terem" nevet kapta, ahol általában népi rendezvények, stúdióelőadások, különböző oktatási programok kerülnek bemutatásra. Az épület 300 személynek kényelmesen helyet ad, állapota kitűnő, 2007-ben restaurálási munkálatokon ment át. Ezen épületben zajlik le minden olyan program, mely a falu művelődését és közjogait szolgálja: kulturális rendezvények, közértekezletek, falugyűlések, esküvők és iskolai rendezvények.

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 07. szerda, 21:47