Valuta árfolyam

RNB árfolyama
Currency RON 
2018-02-23
EUR 4.6552
 100 HUF 1.4879
USD 3.7813

Támogatók

communitas vizszintes

Jelen honlap a "Gyergyószárhegyi faluturizmus népszerűsítése" című projekt keretében készült.
A projekt Hargita Megye Tanácsának támogatásával,
illetve a Műhely Egyesülettel való együttműködésben valósult meg.

46hargitamegye

Települések
Szárhegy

szarhegyA Gyergyói medence egyik ősi települése Gyergyószentmiklós város mellett, a Szármány hegyi fenyvesek árnyékán húzódik végig. Létezése a bronzkor és a középkor világáig nyúlik vissza, az első adatok 1332-ből maradtak ránk.

Története szorosan összefonódik a ma már restaurált állapotban lévő Lázár kastély történetével. Műemlékeiben a klasszikus gótika, a barokk és a reneszánsz stílusvilága párosulva az egyszerűségre törekvő népi hagyománnyal egy harmonikus egészet alkot.

Szárhegy ma Székelyföld egyik idegenforgalmi, és művészeti központjává vált, a megyeszékhely adminisztrálásához tartozik, mint kulturális központ. Jól működő turisztikai hálózata, rusztikus vendégházai egy igazi falusi hangulatot idéznek az arra látogató számára.

A községhez tartozik Güdüc falu is, mely gyönyörű fekvése miatt híres üdülőteleppé lépett elő. Érintetlen természete turisták százait csalogatja oda.

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 07. szerda, 21:40
 
Güdüc

Güdüc a Gyergyói-medence egyik leghíresebb üdülőhelye, valamint Szárhegy kis tartozéktelepülése. 791 m. magasan, Szárhegytől északra, a fenyvesek között terül el, teljesen félreesik a zajos civilizációtól. A táj szépsége turisták százait vonzza, de ennek ellenére megmaradt a nyugalma és érintetlen természete. Vadászok számára közkedvelt hely, állatvilága roppant gazdag, erdeiben él barnamedve, farkas, vaddisznó, őz, szarvas, hiúz, vadnyúl, mókus, stb. A madárvilágot képviseli a cinege, rigó, pinty, szajkó, barna kánya, uhu bagoly, holló, ökörszem, kakukk, szarka, varjúfélék, seregély, siketfajd, császármadár és vadgerle. A hegyi patakokban él a sebes pisztráng, a botos kölönte. A sziklás oldalakon megtalálható a foltos szalamandra, különféle gyíkok, keresztes vipera. Ugyanakkor növényzetével is büszkélkedhet, szinte mindenfajta gyógyfű, erdei gyümölcs, illetve gomba megtalálható e helyen.

Lakosságát egykor a szárhegyi Lázár grófok telepítették be, kezdetben pásztorkodással meg fakitermeléssel foglalkoztak, aztán letelepedtek, családot alapítottak és benépesítették a falut. Így alakult ki Güdüc, ahol ma már, mint minden faluban, templom, kultúrház, iskola, óvoda található, és aszfaltút vezet ki az európai útról. A faluból erdei utak, turistaösvények nyílnak a Gyergyói-havasokba, illetve Piricskére, a medence legmagasabb csúcsára.

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 07. szerda, 21:47