Valuta árfolyam

RNB árfolyama
Currency RON 
2018-02-23
EUR 4.6552
 100 HUF 1.4879
USD 3.7813

Támogatók

communitas vizszintes

Jelen honlap a "Gyergyószárhegyi faluturizmus népszerűsítése" című projekt keretében készült.
A projekt Hargita Megye Tanácsának támogatásával,
illetve a Műhely Egyesülettel való együttműködésben valósult meg.

46hargitamegye

Ferencrendi kolostor és templom

ferenceskolostorA Szármány- hegy ősidők óta, valószínűleg már a pogány korban is kultikus, istentiszteleti hely volt. A szárhegyi Lázár család egyik őse, Lázár Miklós Rómából hazatérve, álmában történt látomásra hivatkozva 5 kápolnát építtet a Szármány-hegyre erős védőfallal körülvéve.

Lázár István 1642-ben a ferencesekre bízza a kápolnát és P. Kolozsvári Bertalant kéri meg a kolostor megtervezésére.

1749-ben a tűzvész pusztítása után építik a ma is álló kolostortemplomot, mely teljes egészében a barokk stílus jegyeit hordozza. A ferences szellemiség nagy hatással volt a szárhegyiekre.

A faluból 1700-tól 1948-ig 42 ferences került ki. A zárdában fennállása óta 800 ferences barát lakott, és 51 itt van eltemetve a kolostor kertjében, köztük Kájoni János is, a híres Kájoni-kódex alkotója, ki itt volt rendházfőnök. A kolostor temploma egyben búcsújáró hely is, kegytemplom, különösen a Szent Antal tisztelőinek. A templom Nagyboldogasszony tiszteletére van szentelve, búcsúja augusztus 15-én van, mikor gyalogkeresztek érkeznek a környező településekről, hogy közös szentmisével emlékezzenek meg az ünnepről.

A kolostor közvetlen szomszédságában gyermekotthon található, másik oldalán pedig egy gyönyörű szoborpark a művésztábor sokéves szoborterméséből.

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 07. szerda, 21:46