Valuta árfolyam

RNB árfolyama
Currency RON 
2018-02-23
EUR 4.6552
 100 HUF 1.4879
USD 3.7813

Támogatók

communitas vizszintes

Jelen honlap a "Gyergyószárhegyi faluturizmus népszerűsítése" című projekt keretében készült.
A projekt Hargita Megye Tanácsának támogatásával,
illetve a Műhely Egyesülettel való együttműködésben valósult meg.

46hargitamegye

Idén nem csak a szárhegyi káposztát, hanem a dolgozó székely embert ünnepeljük

A VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál alkalmával, október 17-18-án színes programajánlat és a megszokott minőségű, méltán hírneves, sőt immár a Szárhegyi Káposztatermesztők Egyesületének köszönhetően levédett szárhegyi káposzta várja a Szárhegyre látogatókat.

A fesztivál idén a Székelyföld Napok záróakkordja, amelyen az előző évekhez hasonlóan a hangsúly a hagyományápolásra tevődik, a programajánlat az őszi termés számbavétele és annak megünneplése köré szerveződik. A székely ember számára mindenkor az őszi termés számbavétele, az egész éves munka vége egy ünnep volt, amikor hálát adhatott az évi termésért, a munkáért, az egészségért. A káposztafesztivál ezt a hitet, gondolatot és hagyományt ápolja és viszi tovább, ösztönözve nem csak a szárhegyi lakósságot, hanem egész Székelyföldet arra, hogy fordítsanak hangsúlyt az ünneplésre, a hálaadásra. Az ünnep tagolja a dolgozó ember életét, ezért lételeme az embernek, főkét azok az ünnepek, amelyek a hagyományos gondolkodást, a régiek hitét és igazságát próbálják érvényesíteni. A szárhegyi káposztafesztivál tehát nem csak a szárhegyieké, nem csak a káposztáé, hanem a dolgozó székely ember ünnepe, aki hisz a közösség erejében, hisz a Jóisten segítségében, és hisz a kemény munka gyümölcsében. Ezért méltán és büszkén lehet ez a rendezvény a Székelyföld Napok zárórendezvénye, a székelység közös ünnepe.

A Híres Szárhegyi Káposztavásárt és Fesztivált az előző évekhez hasonlóan, idén is Hargita Megye Tanácsa és Szárhegy Önkormányzata, valamint a Communitas Alapítvány támogatja, közreműködnek emellett a helyi érdekeltségű és megyei kulturális intézmények és civil szervezetek.

A fesztivál előestéjén október 17-én a Magashegyi Underground, majd az Undercover zenekar koncertezik a szárhegyi sportcsarnokban.

18-án, szombaton a szokásos módon a rendezvény megnyitója után lóháton és szekereken a helyi táncosok, hagyományápolók és érdeklődők levonulnak a Cárinába, Szárhegy káposztáskertjébe, a termés számbavételéért, megáldásáért. A káposztavágásról visszatérőket a gyergyószentmiklósi fúvószenekar várja és fogadja ünnepi muzsikával.

A programok ezt követően a vásártéren és környékén folytatódnak. A délelőttöt gyerekfoglalkozások és a főzőversenyek teszik mozgalmassá. Egy szót se káposztavágásig! – ma már minden helybéli iskolás gyerek újra ismeri a szárhegyi szólást, amióta helyi pedagógusok a hagyományokra alapozva egy játékot indítottak az iskolás gyerekek körében.

Idén rendhagyó módon nem csak egy, hanem két főzőversenyen is megmérettetnek az ízek: a Káposztafőző verseny mellett, amelyet amatőr csapatoknak hirdetnek meg a szervezők, idén külön székelyföldi vendéglátó-egységeknek is lehetőségük lesz összemérni ízeiket a Székely ízek nevet viselő főzőverseny keretén belül.

A rendezvény egész ideje alatt hagyományos termékek vására és káposztavásár lesz. A védjegyért és a szárhegyi káposzta minőségéért felelős Szárhegyi Káposztatermesztők Egyesületének sátrában pedig az érdeklődők még káposztaeltevési tanácsokat is kaphatnak az egyesület elnökétől Lukács Gézától.

A rendezvénynek több társszervezője is van, külön kiállításokkal és kulturális programokkal gazdagítják a káposztafesztivál programajánlatát: pénteken a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében Román Viktor szoborkiállítására, szombaton a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében a Székelyföldi fotóklubok találkozójára, majd délután a Pro Arte et Natura Alapítvány szervezésében a Székelyföld története című kiállításra kerül sor.

Az ünnepnap hagyományos módon zenés mulatsággal ér véget, a szárhegyi sportcsarnokban Bartalis Ferenc és zenekara húzza majd a talpalávalót.

A főszervező Torzsások Kulturális és Turisztikai Egyesülete szeretettel vár minden érdeklődőt és ünnepelni vágyót a Székelyföld Napok záróakkordjára, a Híres Szárhegyi Káposztavásárra és Fesztiválra.

Portik Gabriella

Torzsások Kulturális Turisztikai Egyesülete

Módosítás dátuma: 2014. október 10. péntek, 11:07