Valuta árfolyam

RNB árfolyama
Currency RON 
2018-02-23
EUR 4.6552
 100 HUF 1.4879
USD 3.7813

Támogatók

communitas vizszintes

Jelen honlap a "Gyergyószárhegyi faluturizmus népszerűsítése" című projekt keretében készült.
A projekt Hargita Megye Tanácsának támogatásával,
illetve a Műhely Egyesülettel való együttműködésben valósult meg.

46hargitamegye

Meghívó a VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásárra és Fesztiválra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. szeptember 30. kedd, 17:31

kaposztafesztival2014 1Meghívó Tisztelettel és szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásárra és Fesztiválra 2014.október 17–18-án.

Helyszín: Gyergyószárhegy – vásártér

Szervező: Torzsások Kulturális és Turisztikai Egyesülete – Gyergyószárhegy

Társszervezők: Hargita Megyei Kulturális Központ

Fő támogatók: Hargita Megye Tanácsa és Gyergyószárhegy Község Polgármesteri Hivatala

Támogató: Communitas Alapítvány

Közreműködnek: Hargita Megyei Agrárkamara, Szárhegyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Együtt Szárhegyért Egyesület, Szárhegyi Ifjúsági Szervezet, Káposztatermelők Egyesülete, Cika Hagyományőrző Csoport, Szabadtűzi Lovagrend, Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Pro Arte Et Natura Alapítvány

A szervezők nevében: Gáll Kinga, Portik Gabriella

Módosítás dátuma: 2014. október 04. szombat, 08:50
 
A VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásár és fesztivál programja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. szeptember 30. kedd, 08:51

kaposztafesztival2014 2

a program letöltése

Módosítás dátuma: 2014. október 10. péntek, 11:08
Bővebben...
 
Magashegyi Underground koncert PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. szeptember 29. hétfő, 17:33

MagashegyiUnderground

Módosítás dátuma: 2014. szeptember 30. kedd, 17:40
 
Idén nem csak a szárhegyi káposztát, hanem a dolgozó székely embert ünnepeljük PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. szeptember 29. hétfő, 18:33

A VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál alkalmával, október 17-18-án színes programajánlat és a megszokott minőségű, méltán hírneves, sőt immár a Szárhegyi Káposztatermesztők Egyesületének köszönhetően levédett szárhegyi káposzta várja a Szárhegyre látogatókat.

A fesztivál idén a Székelyföld Napok záróakkordja, amelyen az előző évekhez hasonlóan a hangsúly a hagyományápolásra tevődik, a programajánlat az őszi termés számbavétele és annak megünneplése köré szerveződik. A székely ember számára mindenkor az őszi termés számbavétele, az egész éves munka vége egy ünnep volt, amikor hálát adhatott az évi termésért, a munkáért, az egészségért. A káposztafesztivál ezt a hitet, gondolatot és hagyományt ápolja és viszi tovább, ösztönözve nem csak a szárhegyi lakósságot, hanem egész Székelyföldet arra, hogy fordítsanak hangsúlyt az ünneplésre, a hálaadásra. Az ünnep tagolja a dolgozó ember életét, ezért lételeme az embernek, főkét azok az ünnepek, amelyek a hagyományos gondolkodást, a régiek hitét és igazságát próbálják érvényesíteni. A szárhegyi káposztafesztivál tehát nem csak a szárhegyieké, nem csak a káposztáé, hanem a dolgozó székely ember ünnepe, aki hisz a közösség erejében, hisz a Jóisten segítségében, és hisz a kemény munka gyümölcsében. Ezért méltán és büszkén lehet ez a rendezvény a Székelyföld Napok zárórendezvénye, a székelység közös ünnepe.

A Híres Szárhegyi Káposztavásárt és Fesztivált az előző évekhez hasonlóan, idén is Hargita Megye Tanácsa és Szárhegy Önkormányzata, valamint a Communitas Alapítvány támogatja, közreműködnek emellett a helyi érdekeltségű és megyei kulturális intézmények és civil szervezetek.

A fesztivál előestéjén október 17-én a Magashegyi Underground, majd az Undercover zenekar koncertezik a szárhegyi sportcsarnokban.

18-án, szombaton a szokásos módon a rendezvény megnyitója után lóháton és szekereken a helyi táncosok, hagyományápolók és érdeklődők levonulnak a Cárinába, Szárhegy káposztáskertjébe, a termés számbavételéért, megáldásáért. A káposztavágásról visszatérőket a gyergyószentmiklósi fúvószenekar várja és fogadja ünnepi muzsikával.

A programok ezt követően a vásártéren és környékén folytatódnak. A délelőttöt gyerekfoglalkozások és a főzőversenyek teszik mozgalmassá. Egy szót se káposztavágásig! – ma már minden helybéli iskolás gyerek újra ismeri a szárhegyi szólást, amióta helyi pedagógusok a hagyományokra alapozva egy játékot indítottak az iskolás gyerekek körében.

Idén rendhagyó módon nem csak egy, hanem két főzőversenyen is megmérettetnek az ízek: a Káposztafőző verseny mellett, amelyet amatőr csapatoknak hirdetnek meg a szervezők, idén külön székelyföldi vendéglátó-egységeknek is lehetőségük lesz összemérni ízeiket a Székely ízek nevet viselő főzőverseny keretén belül.

A rendezvény egész ideje alatt hagyományos termékek vására és káposztavásár lesz. A védjegyért és a szárhegyi káposzta minőségéért felelős Szárhegyi Káposztatermesztők Egyesületének sátrában pedig az érdeklődők még káposztaeltevési tanácsokat is kaphatnak az egyesület elnökétől Lukács Gézától.

Módosítás dátuma: 2014. október 10. péntek, 11:07
Bővebben...